tiistai 5. helmikuuta 2013

Villihiiva


Täällä on hiiva kokeilu käynnissä.
Leivotaan-lehden ohjeella kokeilen villihiivan tekoa tässä hiiva-ainekset ovat olleet yhden päivän käynnissä. 
Tämä prosessi vie 3-5 päivää ja joka aamu ja ilta täytyy muistaa ravistella purkkia.
Leivästä pitäisi tulla ihanan aromikasta ja säilyvämpää, kuin tavallisella hiivalla.
Kuivahedelmät, joista hiivaa tehdään tulee olla rikittömiä eli luomu aprikoosit, joita itse käytän ovat tähän hyviä.
Tavallisissa kuivatuissa hedelmissä rikkiä käytetään säilöntäaineena ja silloin villihiivaa ei muodostu.
Kaikki joiden villihiiva kokeiluista olen tähän asti lukenut ovat epäonnistuneet ensimmäisessä leivonta kerrassaan. Leivistä on tullut kovia, mutta yrittänyttä ei laiteta. Tässä hommassa kokemus on valttia.

Meillä on meneillään hoidokeilla kuumetautia. Nytkin hoidossa on peräti kolme lasta.  No, kerrankin on yksilöllistä hoitoa tarjolla.
Päästäänpä tänäänkin puistoon leikkimään

125 g kuivattuja hedelmiä, 
aprikooseja, rusinoita tai viikunoita
1/4 dl hunajaa
1/4 dl sokeria
2 1/2 dl haaleaa vettä, noin 35 asteista

Laita hunaja, sokeri ja vesi lasipurkkiin. Sekoita kunnes sokeri ja hunaja ovat liuenneet.
Lisää hedelmät ja sulje purkki. Ilmaa pitää kuitenkin päästä purkista ulos, joten ei kannata vääntää korkkia tiukalle.
Nosta purkki lämpimään paikkaan, noin 25-30 asteiseen, esimerkiksi lieden läheisyys tai meillä uuninpankolla on hyvä paikka hiivalle. Jääkaapin yläpuolella oleva kaappi tai vaikka uunikin käy.
Silloin vain voi tarvita hiivan valmistukseen pari lisä päivää.
Ravistele purkkia kevyesti aamuin illoin. Noin 3-5 päivässä purkkiin muodostuu vaahtoa  ja kuplia. Sisältö tuoksuu makealle ja alkoholille.
Siivilöi hedelmät pois ja painele niistä kaikki neste pois.Säilytä neste purkissa jääkaapissa. Se säilyy noin pari kuukautta.
Hedelmät voi halutessaan syödä, mutta muista, että niissä on alkoholia.


2 kommenttia:

  1. Sattumalta eksyin blogiisi, kovin samansuuntaista elämää tuntuu meillä olevan :) Laitoin justiin villihiivan pöhisemään. Käytitkö sitä ja onnistuiko leipä?

    Mulla on blogissa ollut viime aikoina hiljaista, mutta se löytyy täältä jos kurkata joskus tykkäät: http://kerranhiirenkorvalla.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  2. Anteeksi etten ole vastannut täällä blogissa kommenttiisi, mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan ;)
    Meidän villihiiva ei tällä kertaa kerennyt leipään asti, mutta uusi yritys tässä syksymmällä ja sitten kertoilen kuulumisia.

    VastaaPoista

Mukavaa kun kommentoit :)