sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Laskiaspulla kakku karlsbader-taikinasta


Nyt ystävät suut makeaksi.
Meillä aloitettiin Laskiaisen vietto hieman etuajassa. Näin te lukijatkin kerkiätte leipoa omat laskiaiskakkunne, jos niin haluatte.
Siispä kokeilimme tyttöjen kanssa uutta laskiaispulla ohjetta ja ai ai, kuinka olikin herkullista. 
Tämä herkullinen ohje ei jättänyt yhtään maistajaansa kylmäksi.
Tämä taikina on hieman erilainen, kuin yleensä on totuttu tekemään.
Ohje on uudesta Leivotaan-lehdestä.
Ohjeessa oli mantelimassa täyte, jonka teille kirjoitan myös, vaikka meillä tuli täytteeksi vain vadelmahilloa ja kermavaahtoa. (Nuorimmaisen allergian vuoksi.)

Käytiin taas kaupoilla, nyt tyttöjen kanssa.
Nuorimmainen sai hienot talvikengät ja vanhempi upean koulurepun. Nyt olikin hyvä aika niitä vielä ostella, kun sai alella.
Äippä osti myös virkkauslankaa, niin saan loput kapat eteiseen tehtyä.

25 g hiivaa
3 dl kylmää maitoa
1 muna
1 dl vaaleaa siirappia
1 maustemitta suolaa
1 1/2 tl kardemummaa 
1 tl leivinjauhetta
8-9 dl vehnäjauhoja
75 g huoneenlämpöistä voita

VOITELUUN: 
muna

(TÄYTE:
400 g mantelimassaa raastettuna
1-2 dl maitoa
5-6 dl vispikermaa)

MEIDÄN TÄYTE:
5 dl kuohukermaa vaahdoksi 
hieman sokeria
vadelmahilloa

KORISTELUUN: 
tomusokeria (meillä mansikka tomusokeria)

Liota hiiva kylmään maitoon. Lisää joukkoon muna,siirappi, kardemumma, leivinjauhe sekä jauhot vähän kerrallaan.
Lisää viimmeisenä voi pieninä paloina. 
Alusta taikinasta tasainen.
Anna taikinan kohota leivinliinan alla noin 1 tunti.
Kumoa taikina jauhotetulle leivontapöydälle ja muuotoile siitä iso pyöreä pulla.
Nosta se leivinpaperinpäälle uunipellille. Taputtele pulla hieman tasaisemmaksi, noin 5 cm paksuiseksi.
Anna pullan kohota leivinliinan alla noin 45 minuuttia. Voitele pulla munalla ja laita uuniin 200 asteeseen noin 25-30 minuutiksi. 
Anna jäähtyä leivinliinalla peitettynä.
Halkaise pulla terävällä veitsellä leveyssuunnassa. 
(Koverra osa pohjan sisuksesta pois haarukalla. Sekoita pullan sisus mantelimassa raasteen ja maidon kanssa sileäksi täytteeksi.)
Minä en kovertanut täytettä vaan levitin vadelmahillon alaosan päälle ja kermavaahdonhillon päälle.
Levitä täyte pulla pohjan päälle.
Nosta hattuosa paikalleen ja siivilöi päälle tomusokeria.


7 kommenttia:

  1. Nam, meidän pojat söisi tuon yhdeltä istumalta :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Sarppu: Niin meidän tytötkin koko ajan kysymässä saisiko lisää.
    Mutta kieltämättä, kyllä tämä maistuu meille vanhemmillekin hyvin.

    VastaaPoista
  3. Voi että ! Onneks osui tämmönen silmiin ! Taidankin päästää itseni helpommalla tänä vuonna ja tehdä tämän version laskiaipullista!:)

    VastaaPoista
  4. Kiitoksia ohjeesta, jää nyt nähtäväksi tuleeko tehtyä:)

    VastaaPoista
  5. Kiitos teille kaikille kommenteista.
    Pulla meni tyttöjen suihin alta aika yksikön.

    VastaaPoista

Mukavaa kun kommentoit :)