tiistai 5. helmikuuta 2013

Kylmäuunileipä


Tänään oli taas leivän paisto päivä. 
Eli ruoka tuli laitettua uunissa, niin samalla vaivalla sai taasen tuoretta leipää.
Olikin kova kysyntä tuoreelle leivälle, koska näistä kahdesta leivästä on enään jäljellä pari siivua.
Tämä ohje on näitä sekoita ja valmis leipiä.
Näiden ohje oli kyllä tarkoitettu leivän muotoon pellille, mutta oikaisin vielä hieman ja kaadoin taikinan suoraan vuokiin ja kohotin siinä, ja uuniin.

Laitoin juuri makuuhuoneen takkaan valkean ja tuli ihanasti rätisee selkäni takana.
Siivosin päivän aikana tulleet kurat eteisestä ja nyt odottelen, koska Ukkoseni tulee saunan lämmitys reissultaan, niin pääsemme kävely lenkille, ennen saunaan menoa.
Tuolla alakuvassa on leipien kaveriksi päässyt vanhimman tytön savityössä tekemä lehmä. Meillä onkin tuvassa oikea eläintarha
on  hämähäkistä, hiireen ja nyt lehmä. Kirahveitakin tuvassani kesäisin on kaksin kappalein.Näistä kaikista kiitos kuuluu meidän tytöille, jotka äitiä muistaa kaikilla ihanilla käsitöillä.


7 dl kädenlämpöistä vettä
50 g hiivaa
3 dl kaurahiutaleita
1 dl seesaminsiemeniä
2 tl suolaa
1 rkl sokeria
4 dl sämpyläjauhoja
6 dl vehnäjauhoja

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita.
Lisää kaurahiutaleet, suola, sokeri ja seesaminsiemenet. Sekoita vielä joukkoon sämpyläjauhot. Lisää viimmeiseksi vehnäjauhot sekoitellen taikinaa.(Tässä vaiheessa itse kaadoin taikinat kahteen leipävuokaan.)
Kohota lämpimässä leivinliinan alla.
Kaada tai nosta taikina leivinpaperilla peitetylle uunipellille kahdeksi leiväksi.
Kastele kädet kylmällä vedellä ja muotoile leivät.
Työnnä leivät kylmään uuniin ja valitse paistolämmöksi 200 astetta.Paista leipiä 30-40 minuuttia.
(Minun uunillani ei kyllä tuo aika riittänyt vaan pidin leipiä uunissa noin 45-50 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa kun kommentoit :)